Основни знания относно влажността и как да изберем влагоуловител

Основни знания относно влажността и как да изберем влагоуловител

Относителността е всичко!

Независимо дали в офиса, работилницата или у дома - оптималният климат в стаята е основна предпоставка за благополучието и здравето на обитателите. Благоприятният климат в стаята също насърчава производителността и може да помогне за намаляване на заболяванията.

За микро климата са определящи два фактора: стайна температура и относителна влажност.

Както е показано на диаграмата за комфорт по-долу.

Ние се чувстваме най-комфортно при температури между 20 и 22 ° C и относителна влажност от 40 до 60%. Климатичните условия извън тези стойности се възприемат като неприятни от повечето хора.

Освен това, твърде високите нива на влажност могат да причинят най-разнообразните проблеми. Често първите видими предупредителни знаци са миризма на мухъл, петна от плесен по-стените или покълване на картофи в мазета.

Например, знаете ли, че мухълът може да се образува при 70% влажност, а ръждата само при 60%?

Ако не се контролира, нивото на влажност в помещението може да се колебае значително и рядко достига идеалните стойности самостоятелно - а освен това зависи и от сезона и климатичните условия на открито.

Основните познания по-въпроса за влажността са доста полезни за поддържането на идеалният климат в помещенията.  Въздухът не може да абсорбира неограничено количество вода. Има граница на насищане т.е. максимално количество водна пара, което може да бъде абсорбирано от въздуха в абсолютни стойности. Това е абсолютната влажност, дадена в грамове вода на кубичен метър въздух.

Съдържанието на водна пара, което действително се разтваря във въздуха по-отношение на количеството водна пара, което въздухът би могъл максимално да абсорбира при съответната температура, се нарича "относителна влажност" (RH).

Това означава, че ако относителната влажност на въздуха в помещението възлиза на 50%, точно половината от максималното количество вода за текущата температура е абсорбирано във въздуха.

Капацитетът на абсорбция на въздуха винаги зависи от преобладаващата температура. Колкото по-хладен е въздухът, толкова по-малко вода може да абсорбира. Това е илюстрирано в следващата таблица въз основа на пет температурни стойности.

В пример 1 относителната влажност остава 80%, докато съответното абсолютно съдържание на вода във въздуха се колебае значително в зависимост от температурата.

В пример 2 количеството на съдържащата се във въздуха вода в абсолютно стойност остава идентично, поради което относителната влажност се увеличава, докато температурата спадне.

Трябва да признаем, че това е доста сложна материя - и става още по-сложно с оглед на факта, че корозията, гниенето и образуването на плесен се насърчават само от относителната влажност, а никога и от абсолютното водно съдържание във въздуха.

Само относителната влажност е важна!

 

Както е показано в пример 2: при стайна температура от 5 ° C и съдържание на вода 5,4 гр / м³ нивото на относителната влажност би било 80% -  което води до риск от образуване на плесен, докато същото съдържание на вода при стайна температура от 25 ° C води до относителна влажност само 23,5%, което представлява твърде сух климат в помещението, който дразни дихателната система. В този климат няма да се образува и ръжда, въпреки че въздухът в помещението все още съдържа същото количество вода, а именно 5,4 гр / м³.

Така че всичко, което има значение, е регулирането на нивото на относителната влажност по-контролиран начин. Абсолютното количество влага, което се изтегля от въздуха, е без значение; важно е само нивото на относителната влажност!

Основното разбиране на тези физични факти е от решаващо значение при избора на влагоуловител.

 

Методи за обезводняване

Преди да навлезем в подробностите за методите за обезводняване, първо трябва да оборим един мит:

Отоплението прави въздуха по-топъл, а не по-сух

Отоплението със сигурност не е сред методите за обезводняване! Вярно е, че топлият въздух може да абсорбира повече вода от студения въздух. По този начин, чрез загряване на стайния въздух с постоянно съдържание на вода, нивото на относителната влажност на този топъл въздух в началото наистина би било намалено.

Колкото по-горещ е въздухът, толкова повече е заобиколен от студени повърхности, върху които кондензира влагата. В крайна сметка само отоплението не може да накара влагата да изчезне - и следователно съдържанието на вода във въздуха остава същото.

За да се изтегли влагата от въздуха в помещението ефективно и постоянно, единственото налично техническо решение е влагоуловител.

Всички устройства, предлагани на пазара с обозначения като сушилня с хладилен агент, кондензаторна сушилня, кондензационен обезвлажнител, кондензационнен влагоуловител,  или обезвлажнител на Peltier, се основават на принципа на кондензацията.

Съществуват също и технологии за изсушаване чрез абсорбиране. Те включват все още широко рекламираните гранули. Въпреки това, наистина забележимо, трайно обезводняване чрез този метод може да бъде постигнато, когато се използват електрически устройства с регенерация на горещ въздух, по-известни като абсорбиращи влагоуловители.

Дори някои обозначения на устройствата да варират на пазара, устройствата обикновено принадлежат към една от двете групи и техните имена предоставят информация за използваната технология за обезводняване.

Оставяйки настрана гранулите, процедурата е една и съща за всички устройства с електрическо захранване: околният въздух се всмуква от вентилатор, влагата се изтегля вътре в устройството и по-сух въздух се издухва в помещението, който непрекъснато се смесва с околният влажен въздух, докато се достигне желаното ниво на влажност.

Въпреки това, методите за обезводняване, както и начините на приложение на двете групи устройства се различават значително:

Кондензация

Колкото по-ниска е температурата, толкова по-малко вода може да бъде извлечена от въздуха чрез кондензационнен влагоуловител.

Температурата на повърхността на предмети или стени при която влагата от въздуха кондензира се нарича точка на оросяване. Със сигурност знаете за това явление от студените бутилки,  върху които се образува конденз или от замъглени стъкла на автомобила  през зимата. Същото явление предизвиква и запотяването на огледала в банята, докато взимате душ.

Когато във въздуха има повече влага отколкото той може да абсорбира се получава росата сутрин.

 

Накратко когато количеството на влажност във въздуха е голямо прекомерната влага се кондензира върху по-студените повърхности.

На това са базирани кондензаторните влагоуловители известни още като влагоуловители с хладилен агрегат. Те охлаждат въздуха, преминаващ през устройството, под точката на оросяване и изтеглят съдържащата се в него влага чрез конденз върху студена повърхност.

Тротек предлага най-голямата гама от кондензационни влагоуловители. Тя варира от мощни модели с хладилен агрегат до изключително компактни влагоуловители с елемент на Peltier, изискващи много малко енергия, но също така предлагащи много по-ниска ефективна мощност и значително по-лош енергиен баланс в сравнение с моделите с хладилен агрегат.

 

Кондензационни влагоуловутели с хладилен агрегат

  

В повечето случаи у дома се налага да използваме влагоуловител при температури между 15 и 25 ° C. При тези температури с най-добро съотношение цена, производителност и ефективност са кондензационните влагоуловители на Тротек. Те работят на същия принцип като хладилник. Устройството разполага с хладилна система, пренасяща хладилен агент през два топлообменника - кондензатор и изпарител.  С помощта на компресора и разширителен клапан хладилният агент е изложен на променящи се налягания в този затворен кръг, което води до нагряване на газа от страната на кондензатора по-време на компресията и рязко охлаждане под стайната температура от страна на изпарителя по-време на декомпресия.

Изпарителя охлажда въздухът рязко до температурата на точката на оросяване, влагата във въздуха, се кондензира и се превръща в капки вода, капеща в контейнер за събиране. Студеният, сух въздух се насочва през горещия кондензатор, абсорбира топлината и след това се връща обратно в помещението като сух, топъл въздух, преди отново да поеме влагата.

В зависимост от температурата на околната среда и нивото на влажност изпарителят може да бъде изключително студен и да има обледеняване на повърхността му при стайна температура под 15 ° C. Увеличаващото се образуване на лед влагоуловителят практически се „запушва“ (обледеняване) и намалява капацитета на устройството.

Ето защо всички кондензационни обезвлажнители с компресор са оборудвани с механизми за редовно размразяване на изпарителя - обикновено с циркулация на въздуха или горещ газ.

Ако няма размразяване чрез циркулация на въздуха или горещ газ, изпарителят (охлаждащ елемент) ще замръзне напълно с течение на времето. Ледената стена ще направи невъзможен всякакъв вид въздушен поток.

  

Кондензационни влагоуловутели с технология Peltier

 

 

Точно както при кондензационите влагоуловители, работещи с хладилен агрегат, вътре в този тип влагоуловителие има студена повърхност. Температурата на тази повърхност трябва да бъде под точката на оросяване на въздуха, така че водата да кондензира върху нея.

Тези влагоуловители не използват хладилен агрегат, а интегриран елемент на Peltier - понякога наричан ТЕО (термоелектрически охладител). Тези компактни термоелектрически преобразуватели са базирани на едноименния ефект на Пелтие. Когато токът тече между двете части на плочата на елемента, едната страна на елемента става много гореща, а другата много студена. Възможна е разлика в температурата до 70 ° C между горещата и студената страна.

  

Елементите на Peltier са ултра компактни и се използват например в мини хладилници, мобилни охладители за къмпинг или за охлаждане на PC елементи.

Кондензационните влагоуловители на Тротек с елемент на  Peltier имат интегриран вентилатор, който изсмуква въздуха в помещението и го насочва покрай страната на студения елемент, където се охлажда до под точката на оросяване, влагата се кондензира на повърхността и капе в контейнер за събиране.

След това сухият въздух се насочва покрай топлата страна на елемента, абсорбира топлината и се връща обратно в помещението като топъл, сух въздух.

Компактен дизайн и ниско тегло, но ограничен ефективност

По-причини, свързани с процеса, кондензаторните влагоуловители с технологията Peltier не изискват никаква система за размразяване и консумират малко енергия. Освен това, те могат да бъдат проектирани да бъдат изключително компактни и много безшумни поради липсата на шум от компресора.

Тези влагоуловители обаче имат сравнително малък работен обхват и сравнително ниска ефективност, не повече от една трета от ефективността на влагоуловителите с хадилен агрегат. Поради тази причина те не представляват истинска алтернатива на широко разпространената технология с хладилния агент. Това се дължи и на факта, че големината на един елемент на Пелтие не може да бъде много голяма.

Влагоуловителите с Peltier не са мащабируеми и не могат да постигнат показатели за обезводняване до тези на влагоуловителите с хладилен агент.

Като дългогодишен лидер на пазара, ние сме на мнение, че устройствата Peltier са подходящи само за затворени помещения с много малки размери, например шкафове за обувки, килери или малки тоалетни без прозорци.

Влагоуловителите с Peltier не са в състояние да обезвлажняват цели жилищни пространства. Не се подавайте на заблудата от някои реклами.

  

Абсорбиращи влагоуловители

 

Докато процесът на обезводняване се основава на точката на оросяване в случай на кондензационните влагоуловители, абсорбиращите влагоуловители използват принципа на абсорбиране. Тук градиентът на налягането на парата между влажния въздух и хигроскопичния абсорбиращ агент се използва за изтегляне на вода от въздуха.

Тази категория включва също гранули за обезводняване. Те са подходящи само за поддържане на вътрешната част на малките затворени кутии сухи.

Гранули (влагоуловители на таблетки):

Оригиналната и основна цел на тези торбички е да предпазват чувствителните към влага стоки при транспортиране и съхранение. Всеки знае малките пликчета, които се намират в нови чанти, електронни устройства, фармацевтични продукти или дрехи.

Следователно гранулите не могат да бъдат истинска алтернатива на влагоуловителите на Тротек. Освен това те са неикономично решение за еднократна употреба, което изисква от потребителя редовно да купува капсули, тъй като гранулите не се регенерират. Подобно на гъба, десикантът абсорбира трайно водата от въздуха и трябва да бъде заменен веднага щом се насити.

Случаят е различен с електрическите устройства с регенерация на горещ въздух. Те имат интегрирано въртящо се сушително колело, покрито с високо хигроскопични материали, като силикагел или литиев хлорид, които изтеглят водните молекули от засмукания въздух, преминаващ през колелото за изсушаване.

За да се гарантира, че колелото за изсушаване може да поема влагата непрекъснато, тя трябва отново да бъде отделена по-някакъв начин. Това се осъществява чрез генериране на горещ въздух: горещият въздух се насочва през регенерационна зона на колелото за изсушаване и използва топлинната си енергия, за да отстрани водната пара.

 

Абсорбиращите влагоуловители се използват най-вече в търговския и индустриалния сектор, където се изискват големи количества понякога изключително сух въздух и при ниски температури. И икономически, и технически това може да се постигне само с помощта на абсорбиращите влагоуловители.

В сравнение с домашните решения, абсорбиращите влагоуловители на Тротек се предлагат с по-малко оборудване и вместо това са проектирани да предлагат здравина, издръжливост, дълъг живот и висок дебит на сух въздух.

Не на последно място благодарение на този висок дебит на въздуха, влагата не се кондензира вътре в тези устройства, а се издухва директно под формата на гореща водна пара или се изхвърля чрез дренаж.

Тези устройства, проектирани за частна употреба, работят на същия принцип като дехикатиращите осушители за търговски приложения.

  

 

Избор на влагоуловител за вашите нужди

 

Фактор: стайната температура

Средната температура на въздуха в помещението, което трябва да се поддържа сухо, е най-важният критерий при решение за избор на подходящ влагоуловител.

Под 8 ° C

В неотоплявани мазета или по-хладни помещения със средна стайна температура под 8 ° C през зимното време, препоръчваме да използвате абсорбиращи влагоуловители. Техният функционален принцип дава възможност за постоянно и ефективно поддържане на влажността в околната среда дори при ниски температури.

Дори ако температурата от време на време се повишава до 12 ° C, тези устройства все още работят задоволително. Над 12 ° C обаче енергийният им баланс се влошава и използването им вече не е разумно от икономическа гледна точка.

Многофункционални от 5 до 35 ° C

Ако температурата в помещението не пада или рядко пада по 8% перфективният вариант за вас е кондензационни влагоуловутели с хладилен агрегат. Те предлагат най-добро съотношение цена качество и производителност.

Фактор: оперативни разходи

Що се отнася до консумацията на енергия, кондензационни влагоуловутели, работещи с хладилен агрегат са най- доброто решение.

Кондензационни влагоуловутели с технология Peltier са по-евтини за закупуване и са по-енергоспестяващи на пръв поглед, но също така се характеризират със значително по-ниски показатели за обезводняване. При тях един литър отнета влага от въздуха е три пъти по-скъпа в сравнение с кондензационните влагоуловутели, работещи с хладилен агрегат.

Фактор: Функционалности

Също толкова важен критерий за избор на подходящия обезвлажнител може да бъде и неговият набор от функции.

Устройствата от един и същи клас на ефективност понякога се различават по-отношение на тяхното оборудване, което може да е важно за конкретната цел на потребителя.

Ако искате устройството да се изключи след определено време то трябва да бъде оборудвано с таймер.

Автоматична работа с хидростат, е изключително важно за пестене на енергия. Ако не искате влагоуловителят ви да работи постоянно на максимална мощност то той трябва да разполага с хидростат.

Ако искате да използвате влагоуловителят за непрекъсната работа без надзор, напр. в уикенд или ваканционен дом, той трябва да бъде оборудван с дренажна връзка, така че кондензатът да се изхвърля в канализация, вместо в резервоар за вода, който трябва да се изпразва редовно.

Фактор: Големина на помещението

Кондензационни влагоуловутели, работещи с хладилен агрегат са чудесно решение за всеки размер на помещението

Колкото по-голямо е помещението толкова по-ефективни са тези влагоуловители. МашиниМаг предлага най-голямата гама от влагоуловители с различна мощност за частни потребители.

За да поддържате големите помещения сухи, влагоуловителят трябва да бъде снабден с големи количества влажен въздух, което изисква мощен вентилатор. За ефективно обезводняване на тези обеми въздух, хладилният агрегат на устройството трябва да бъде мощен.

Когато избирате влагоуловител винаги имайте предвид за какъв размер на помещението е. Ако вземете модел за по-голямо помещение от вашето то той ще бъде по-шумен. Ако пък вземете по-малък то той няма да може да достига желаното ниво на относителна влажност и съответно да изключва агрегата. Това ще повиши разходите за ток.

 

Кондензационни влагоуловутели с технология Peltier - специалисти за малки обеми

Тези уреди не са проектирани да обезводняват цели помещения, а по-скоро да поддържат сухи специфични зони. Компактната конструкция, ниското потребление на електроенергия и безшумната работа предопределят този клас устройства да се използва в шкафове, килерчета или в някои случаи също и в малки бани без прозорци без много навлизане на влага (без душ), тъй като влагоуловителите на Peltier са подходящи само за среда без допълнително навлизане на външна влага.

 

Не забравяйте фактора на инфилтрация!

Когато правите изчисляването на капацитета на влагоуловителя трябва да вземете предвид инфилтрацията. Инфилтрация се отнася до външното попадане на допълнителна влага в помещението.

Следователно, коефициентът на инфилтрация играе важна роля при изчисляване на необходимия капацитет за обезводняване. В крайна сметка, не само въздухът вътре в помещението съдържа влажност. Допълнителна влага прониква в помещението отвън, например поради състоянието на изолацията на сградата, през пролуките на вратите или при отваряне на врати, прозорци и т.н.

Например, ако искате да изсушите помещение с температура 20 ° C относителна влажност от 80% до 60%, съдържанието на вода трябва да бъде намалено от 13,8 g / m³ (80% относителна влажност) до 10,4 g / m³ ( 60% относителна влажност), т.е. с 3.4 g на кубичен метър въздух.

Това е 340 g или ml в помещение със 100 кубически метра въздух, нали? Не. Влагата, внесена отвън, също трябва да се вземе предвид.

Ако приемем външен климат от 25 ° C и 70% относителна влажност, съдържанието на вода във външния въздух е 16,2 g / m³, т.е. с 5,8 g повече, отколкото вътре. Тук играе фактор на инфилтрация, който е 0,3 за добре изолирани помещения.

Следователно всеки час 5.8 g / m³ x 100 m³ x коефициент на инфилтрация 0.3 l / h = 174 g / h (0.174 l) бива въведен отвън, което съответства на дневен воден обем от 4.176 литра за 24 часа (0.174 lx 24 ).

Едно растение в саксия добавя около 150 мл влага във въздуха в стаята всеки ден.

По-време на сън всяко човешко същество произвежда ок. 50 мл влага на час, която се отделя на стайния въздух през кожата. Тази стойност се увеличава до 100 мл по-време на домакински дейности. Следователно навлизането на влага трябва да се вземе предвид при избора на обезвлажнител.

Разбира се, че не можете да използвате устройство Peltier, за да поддържате спалнята суха, ако двама души, които спят, добавят 800 ml влага към стайния въздух по време на осем часа сън, докато обезвлажнителят на Peltier има капацитет за обезводняване от само максимум 300 ml в 24 часа. Сутрин въздухът би бил по-влажен, отколкото през деня.

Имайки предвид, че във въздуха се отделят до 2 литра вода при готвене на храна и дори 2,5 литра при вземане на душ.

Ето защо, когато планирате вашите изисквания, винаги включвайте резерви на мощност за допълнителното натоварване на влагата. Най-лесният начин е да ни се обадите или да ни пишете:

 

Обадете ни се по телефона:

02 492 5000 на цената на един градски разговор

Потърсете ни на имейл:

Може да напишете Вашето запитване директно на нашия имейл: support@mashinimag.com



Related Products

Copyright © 2023 МашиниМаг, Намерими ООД, Всички права запазени